„Akteri“ prvi priskočili u pomoć baki Blagi

Aktivisti fondacije AKTER posjetili su danas Blagu Paunović, čija je baraka u četvrtak izgorjela u požaru, i uručili joj odgovarajuću humanitarnu pomoć.

21687780_1523298374424011_6573067576587292181_n

Ova sedamdesetsedmogodišnja starica u požaru je izgubila svu imovinu i dom u kome je živjela preko 40 godina.

„Zahvaljujem organizaciji AKTER, što su mi došli najprvi da mi pomognu. Hvala im, vazda imali, sve im srećno bilo“, kazala je Blaga i apelovala na građane: „Što god možete, pomognite mi, ako hoćete – ako nećete, isto zdravo bili. Pozdravlja vas Blaga Paunović“.

Iz Upravnog odbora Fondacije su takođe pozvali druge humanitarne organizacije, lokalnu samoupravu i kompanije da se pridruže u pomoći baki Blagi, koja je ostala bez osnovnih sredstava za život i prima svega 105 eura penzije mjesečno, uz pogoršano zdravlje.

 

Vezani članci:

http://www.vijesti.me/vijesti/aktivisti-fondacije-akter-urucili-pomoc-blagi-paunovic-956039

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/179231/fondacija-akter-pomogla-blagi-paunovic.html

http://www.portalanalitika.me/clanak/281487/akteri-prvi-priskocili-u-pomoc-baki-blagi

http://madeinmontenegro.com/n/2017/09/26/blagi-paunovic-neophodna-pomoc-u-pozaru-izgubila-svu-imovinu/

http://volimpodgoricu.me/2017/09/26/podgoricanki-neohodna-pomoc-sto-god-mozete-pomognite-mi-ako-hocete-ako-necete-isto-zdravo-bili/

https://kodex.me/clanak/151070/akteri-prvi-priskocili-u-pomoc-baki-blagi

https://crna.gora.me/vijesti/drustvo/fondacija-akter-pomogla-blagi-paunovic/

https://www.cdm.me/drustvo/blagi-potrebna-pomoc-od-pozara-spasila-samo-kisobran/

Advertisements

Zaštititi majke u borbi za egzistenciju

Fondacija AKTER upućuje javni apel povodom zabrinjavajuće društvene situacije koja je uslijedila nakon izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Smatramo da Zakon treba definisati tako da pravedno tretira pojedinačne uslove u kojima se porodice nalaze. Nije etički prihvatljivo da samohrana majka koja je podstanar sa zdravstvenim problemima i odgaja maloljetnu djecu s invaliditetom u potpunoj nemaštini, prima jednaku naknadu kao i majka koja pripada bogatijem sloju društva i posjeduje brojne nekretnine. Iznos naknade nema istu vrijednost za korisnice u dva navedena slučaja.

Fondacija se obraća javnosti podstaknuta sve češćim molbama koje upućuju majke djece sa teškim zdravstvenim komplikacijama ili smetnjama u razvoju. Njihova svakodnevna borba i patnja prolaze uz jecaj koji malo ko čuje.

Zato Zakon treba usmjeriti ka majkama kojima je pomoć najpotrebnija, i koje se bore za osnovnu egzistenciju, bez dovoljno hrane i sredstava za ljekove i životne troškove. Konkretni iznos naknade mora da zavisi od niza faktora, u prvom redu finansijske i stambene situacije, primanja, zdravstvenog stanja majke i djece, broja djece i njihovog starosnog uzrasta.

Apelujemo na postizanje kompromisa po ovom osjetljivom pitanju, kojim neće biti oštećene majke u najnezavidnijem položaju, i koji će istovremeno biti u skladu sa realnim mogućnostima državne kase.Predlažemo da se naknade u punom iznosu isplaćuju majkama koje su radno nesposobne ili ispunjavaju uslove za starosnu ili invalidsku penziju. Takođe, korekcija iznosa naknada ne treba da ide na štetu majki koje pripadaju ugroženim kategorijama stanovništva, o kojima je bilo riječi. Pritom, potrebno je uzeti u obzir efekat koji na ekonomiju ima odustajanje od zaposlenja radno sposobnih žena, kao i spriječiti veliki broj zloupotreba Zakona.

Kompromis nije kapitulacija. Obije strane treba da razumiju položaj u kojoj se nalazi ona druga, uz uključivanje širokog spektra društvenih subjekata u postupno rješavanje postojeće situacije.

 

Vezani članci:

http://www.portalanalitika.me/clanak/262400/fondacija-akter-zakon-da-zastiti-majke-u-borbi-za-egzistenciju

https://antenam.net/index.php/drustvo/item/29786-akter-majke-u-najnezavidnijem-polozaju-da-ne-budu-novcano-ostecene

http://www.rtcg.me/vijesti/ekonomija/159079/naknade-prilagoditi-socijalnim-kategorijama.html

http://kolektiv.me/88619/fondacija-akter-apeluje-zakon-da-zastiti-majke-u-borbi-za-egzistenciju-

http://kodex.me/clanak/138376

http://posao.crna.gora.me/business-magazin/ekonomske-vijesti/naknade-prilagoditi-socijalnim-kategorijama/

Organizovano „Selenino veče“ za djecu oboljelu od kancera

Fondacija AKTER i Café del Mar organizovali su u subotu veče u Baru humanitarnu svirku „Selenino veče“, posvećenu liječenju djece oboljele od kancera.

Selena Mandić

Direktor Fondacije Marko Mašanović kazao je da je sav novac od večeri uplaćen roditeljima trogodišnje Selene Mandić.

„Vijest da je maloj Seleni dan uoči novogodišnjeg slavlja utvrđena teška bolest, potresla je Crnu Goru. Zato smo organizovali „Selenino veče“, u saradnji sa lokalom Café del Mar. Budući da je u međuvremenu suma neophodna za liječenje prikupljena, postupili smo u skladu sa odlukom njenih roditelja da se već zakazane humanitarne akcije ne otkazuju, budući da će novac biti preusmjeren u Fond za sljedeću humanitarnu akciju ovog tipa“, naveo je Mašanović.

„Zadivljujuće je kako se naše društvo ujedinilo u namjeri da se spase jedan dječji život. Zahvaljujući Seleni, Crna Gora je pokazala svoje humano lice“, dodao je on.

Mašanović je zahvalio izvođačima Dadu Karađuzoviću i Batu Mehmedoviću, koji su nastupali besplatno.

 

Vezani članci:

http://portalanalitika.me/clanak/258278/bar-organizovano-selenino-vece-za-djecu-oboljelu-od-kancera

http://www.kolektiv.me/85907/fondacija-akter-organizovala-selenino-vece-za-djecu-oboljelu-od-kancera

http://kodex.me/clanak/135732/u-baru-odrzano-selenino-vece

http://barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=9804

http://crna.gora.me/vijesti/opstine/bar/akter-organizovao-selenino-vece/

Mališani u barskoj bolnici dobili novogodišnje paketiće

Aktivisti fondacije AKTER posjetili su mališane koji se nalaze na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice „Blažo Orlandić“ u Baru i tom prilikom podijelili dvadeset novogodišnjih paketića.

akter-bolnica

Marko Mašanović, direktor fondacije AKTER, kazao je da svako dijete zaslužuje osmijeh i da je najmlađim pacijentima potrebna posebna pažnja.

„Ovo je prilika da se sjetimo svih mališana koji će praznike dočekati na liječenju. U ime fondacije AKTER želim im da u novoj godini što prije ozdrave i vrate se svom toplom domu. I u 2017. nastavljamo sa humanitarnim akcijama, kojih će biti sve više“, istakao je Mašanović.

Medicinsko osoblje barske bolnice izrazilo je zahvalnost Fondaciji, navodeći da je akcija obradovala mališane i izazvala radost na Dječjem odjeljenju.

 

Vezani članci:

http://www.kolektiv.me/84248/fondacija-akter-obradovala-malisane-u-bolnici-novogodisnjim-paketicima

http://barinfo.me/text.php?kategorija=1&id=9639

https://crna.gora.me/vijesti/opstine/bar/akter-donirao-paketice-za-djecu-u-bolnici/

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2017-01-03&clanak=580035&naslov=Obradovali%20mali%BAane%A0

Održan dobrotvorni koncert „Koračajmo humano“

U ponedjeljak veče u Nikšićkom pozorištu održan je veliki novogodišnji koncert Fondacije AKTER i Umjetničkog centra „Korak“ pod sloganom „Koračajmo humano“.

148282993610353

Filip Jovanovski, predsjednik Upravnog odbora fondacije AKTER, u svom obraćanju je istakao da se koncert organizuje u svrhu prikupljanja dobrotvorne pomoći za socijalno ugrožene porodice. „Večeras osjećam radost, zato što ste pokazali da imate veliko srce. Za svaku kartu koju ste kupili, nahranili ste jednog gladnog dječaka ili djevojčicu. Fondacija AKTER vas poziva da nam se pridružite u brojnim humanitarnim akcijama koje su pred nama“, kazao je Jovanovski.

Preduzeće „Ramel“ podržalo je predstojeću humanitarnu akciju donacijom od 20 paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Umjetnički centar “Korak” izveo je brojne folklorne koreografije, u čijem kojima je učestvovalo dvije stotine igrača, svih uzrasnih kategorija. Autor koncertnog programa bila je direktorica Centra, Žana Delibašić Raičević.

Koncert „Koračajmo humano“ je organizovan u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću za mjesec decembar.

 

Vezani članci:

http://www.vijesti.me/caffe/koncert-u-nk-za-svaku-kartu-koju-ste-kupili-nahranili-ste-jednog-gladnog-djecaka-ili-djevojcicu-918392

http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/151719/odrzan-dobrotvorni-koncert-koracajmo-humano.html

http://www.kolektiv.me/84071/u-niksicu-odrzan-dobrotvorni-koncert-koracajmo-humano

http://crna.gora.me/vijesti/kultura/odrzan-dobrotvorni-koncert-koracajmo-humano/

http://www.onogost.me/kultura/odrzan-dobrotvorni-koncert-koracajmo-humano

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Kultura&datum=2016-12-28&clanak=579550&naslov=Kora%E8ajmo+humano

http://piskaralo.me/odrzan-dobrotvorni-koncert-koracajmo-humano/

http://www.crnvo.me/vijesti/humanitarni-koncert

Veliki novogodišnji koncert “Koračajmo humano” u ponedjeljak u Nikšiću

Fondacija AKTER organizovaće humanitarni koncert Umjetničkog centra „Korak“ u Nikšićkom pozorištu, u ponedjeljak, 26. decembra, sa početkom u 19 časova.

Poster - koncert.jpg

Koncert, koji se održava pod sloganom „Koračajmo humano“, u cilju prikupljanja pomoći za porodice u stanju socijalne potrebe, uvršten je u repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Oko 200 igrača Umjetničkog centra „Korak“ predstaviće se publici u ponedjeljak veče i izvesti osamnaest folklornih koreografija.

Preduzeće „Ramel“ iz Nikšića podržalo je predstojeću humanitarnu akciju donacijom od 20 paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

„Ovo je drugi po redu humanitarni koncert koji Fondacija AKTER organizuje zajedno sa Umjetničkim centrom „Korak“. Uvjereni smo da će i ovoga puta Nikšićani pokazati veliku humanost i masovnim dolaskom učiniti da to bude događaj za pamćenje. Zato pozivamo građane Nikšića da kupovinom karte u iznosu od 3 eura omoguće da u 2017. godini pomognemo što većem broju porodica“, navodi se u saopštenju Upravnog odbora Fondacije AKTER.

 

Vezani članci:

http://www.portalanalitika.me/clanak/254725/humanitarni-koncert-u-ponedjeljak-u-niksicu

http://antenam.net/index.php/kultura/item/21822-humanitarni-koncert-u-ponedjeljak-u-niksicu

http://kodex.me/clanak/133638

http://www.kolektiv.me/83842/akter-i-korak-organizuju-humanitarni-koncert-u-niksicu

http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/151337/humanitarni-koncert-uc-korak.html

http://crna.gora.me/vijesti/kultura/humanitarni-koncert-uc-korak/

http://www.culture-corner.me/dogadjaji.php?id=28116

http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/151360/u-jutarnjem-o-bezbjednosti-u-sajber-prostoru.html

http://crna.gora.me/vijesti/u-jutarnjem-o-bezbjednosti-u-sajber-prostoru/

https://cgna.me/2016/12/24/humanitarni-koncert-uc-korak/

http://www.onogost.me/kultura/niksicko-pozoriste-koncert-koracajmo-humano

U subotu humanitarni koncert u Baru

U subotu, 3. decembra, u velikoj sali barskog Doma kulture, biće održan humanitarni koncert folklora, sa početkom u 19 časova.Humanitarni koncert Bar

Koncert organizuje Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Jovan Vladimir“ u saradnji sa fondacijom AKTER i NVO Feniks. Prihod sa koncerta biće raspodijeljen za liječenje djece oboljele od kancera i finansiranje projekata pomoći socijalno ugroženim porodicama.

Na koncertu će, pored organizatora, nastupati i KUD “Jedinstvo” (Bar), KUD “Rumija” (Bar), KUD “Boka” (Tivat), pjevačka grupa “Grbalj”, učenici OŠ “Anto Đedović” (Bar), pjevačka grupa “Darovi Sv. Jovana Vladimira” (Bar) i plesna škola “Habanera” (Bar).

Organizatori su pozvali sve građane Bara da prisustvuju koncertu i kupovinom karte u iznosu od 2 eura doprinesu borbi protiv kancera i suzbijanju siromaštva u Crnoj Gori.

 

Vezani članci:

http://www.kolektiv.me/82433/u-subotu-humanitarni-koncert-u-baru

http://rtcg.me/kultura/pozoriste/149199/humanitarni-koncert-folklora-u-baru.html

http://www.cdm.me/drustvo/crna-gora/bar-sjutra-humanitarni-koncert-za-djecu-oboljelu-od-raka

http://antenam.net/index.php/kultura/item/19081-sjutra-humanitarni-koncert-folklora-u-baru

http://jedro.me/info/796-humanitarni-koncert-za-djecu-oboljelu-od-kancera

http://kodex.me/clanak/132225/sjutra-humanitarni-koncert-folklora-u-baru-pomozimo-borbu-protiv-kancera-i-siromastva

http://crna.gora.me/vijesti/kultura/humanitarni-koncert-folklora-u-baru/

http://www.rtcg.me/vijesti/servisne-informacije/149084/o-sajmu-antikviteta-i-kolekcionarstva.html

http://crna.gora.me/vijesti/o-sajmu-antikviteta-i-kolekcionarstva/

http://volimpodgoricu.me/2016/12/02/bar-sjutra-humanitarni-koncert-za-djecu-oboljelu-od-raka/

http://plusradio.me/bar-sjutra-humanitarni-koncert-za-djecu-oboljelu-od-raka/

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Na%20ivici&clanak=575900&datum=2016-12-03&naslov=Pomo%E6%20djeci%20oboljeloj%20od%20kancera

http://crna.gora.me/vijesti/drustvo/bar-sjutra-humanitarni-koncert-za-djecu-oboljelu-od-raka/